Bordilemma: vörös vagy fehér?

Amikor bort kortyolsz nem biztos, hogy az az első gondolatod az, hogy egészséges-e az ital. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nincs haszna annak, ha tudod, hogy melyik lehetőség a bölcsebb választás. Az alkohol továbbra sem alapköve az egészséges életmódnak, de ha két bor közül kell választani, akkor az egyikkel sokkal jobban jársz.

Alapvető különbségek

A vörösborok vörös, amíg a fehérborok fehér szőlővel készülnek. A gyümölcs leszedése után különböző folyamatokon keresztül zajlik az előállítás, mivel a vörösborokhoz a szőlő héját és magját is felhasználják, viszont a fehérekhez csak a gyümölcshúst.

Testsúlyra gyakorolt hatásuk

A 2 fajta bor táplálkozási profilja nagyon hasonló. Ha azonban 1,5 dl pohár tápanyagtartalmát nézzük, azt láthatjuk, hogy vannak eltérések. Összességében a vörösbor több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mindazonáltal a fehérborban kevesebb kalória van, így egy pohár fehér kicsit jobb döntés, ha éppen diétázol.

Egészség szempontja szerint

Az, hogy a fehér-, esetleg a vörösbort részesíted előnyben, jellemzően ízlés dolga. De ha a legegészségesebb választás mellett döntenél, vajon melyiket érdemes választanod? A vörösbor az utóbbi évek alatt nagyméretű figyelmet kapott egyes vizsgálatok által alátámasztott potenciálja okán, amely szerint csökkenti a szívbetegségek kockázatát, valamint meghosszabbítja az élettartamot.

A vörösbor elsöprő előnyei

Mivel a vörösbor szőlőhéjjal, továbbá magvakkal erjed, gazdag a növényi vegyületekben, aminek számos további egészségügyi előnyt jelent: enyhíti az ízületi fájdalmakat és megakadályozza a porcok károsodását, segít a cukorbetegeknek, illetve hozzájárulhat a rák kezelésében.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.